Çoğu zaman sevimli görünen kuyruk kovalama ve ısırma davranışı genellikle oyun, ilgi çekme, dikkat dağıtma ile ilişkilidir. Çoğunlukla sahibinin dikkatini çekmek için gösterilen bu davranışın altında farklı sorunlar da yatabilir.
Kendi bedenini tanıma dönemi
Bebeklikten itibaren başlayan kuyruğunu kovalama ve ısırma hareketi, kendi bedenini tanımaya çalışmakla ilişkilendirilebilir. Köpekler, gençlik yaşlarına kadar bedenlerindeki pek çok uzuvla ısırarak ya da yalayarak oyun oynar ve tanışır.
Sıkılma, stres ve oyun ihtiyacı
Özellikle genç yaştaki köpeklerin neredeyse bitmeyen bir enerjisi vardır. Evde yaşayan köpekler eğer yeterince egzersiz yapamıyorsa, enerjilerini atmak için farklı davranışlar geliştirebilir. Düzenli yürüyüş yapmak, koşabileceği güvenli bir alanda zaman geçirmek, diğer köpeklerle sosyalleşmek, sahibiyle oyun oynamak gibi aktivitelerden yoksun kalan köpeklerde görülen davranışların içinde kendi kuyruğuyla oynamak da vardır.
Enerjilerini boşaltmak, stresle baş etmek, sıkıldığında kendini eğlendirmek ve oyun ihtiyacını karşılamak için bunu yaptığı düşünülmektedir.
Bazı çevresel değişiklikler de stresli durumlar oluşturabilir. Strese girdiğinde kuyruk kovalamaya alışmış bir köpek, bu davranışı stres kaynağından kurtulmanın bir yolu olarak düşünebilir. Temel amaç kendini rahatlatmaktır.
Sağlık Sorunları
Köpeklerin kendi kuyruğunu ısırma davranışı, eğlence ve dikkat çekme amacı dışında fiziksel ya da psikolojik bir sorunu da gösteriyor olabilir. Eğer var olan bir sağlık sorunuyla başa çıkmaya çalışıyorsa, örneğin kuyruğunda parazit varsa, alerji kaynaklı bir sorun yaşıyorsa ya da sürekli olarak poposuna ulaşmaya çalışıyorsa, veteriner hekimden destek almanız gerekebilir. Bu davranışı yaparken gözlemleyerek hareketin altındaki nedeni anlamaya çalışın. Bunu eğlence ya da ilgi çekmek için mi, fiziksel bir sorunla baş etmek için mi yaptığını genel beden dilinden de anlamaya çalışabilirsiniz.
Onun dikkatini dağıttığınızda, bir oyuncağını göstererek oyuna davet ettiğinizde ya da bulunduğunuz odada yer değiştirdiğinizde hareketinin sonlanıp sonlanmayacağını da inceleyebilirsiniz. Bu davranışlar size sorunun kaynağını aşağı yukarı gösterecek olsa bile, temel sorunu öğrenmek için mutlaka veteriner hekiminize danışın.