Köpeklerde Baskınlık İşaretleri

Köpekler sürü olarak yaşayan sosyal hayvanlarıdır. Bu da kendi aralarında hiyerarşi oluşturmalarına neden olur. Doğada sürü halinde yaşayan kurtlarda olduğu gibi köpek arkadaşınız da sürü liderliği için hakimiyet davranışlarında bulunabilir. Bu davranışların insanlar tarafından anlaşılması çoğu zaman zordur. Ancak baskınlık kurmaya yönelik davranışlara bilinçli tepkiler vermek aranızdaki bağın sağlığını korumak açısından önemlidir.

Köpeklerin baskınlık işaretleri incelendiğinde ilk sırada temel itaat komutlarına uymamak gelir. Örneğin, otur komutunu bildiği halde bazı zamanlarda bu komuta uymaması ya da isteksiz davranması, baskınlık kurmaya yönelik bir çaba olarak görülebilir. Bir diğer hakimiyet davranışı ise ev içinde koltuk, yatak gibi yüksek yerlere çıkma çabasıdır. Bunu lider olduğunu düşündüğü ya da lider olmaya çalıştığı için yapabilir.

Çıkışların kontrolü ve uzun süren bakışlar

Köpeklerde liderlik davranışları özellikle evde birlikte yaşadığınız alanlarda sürekli gözlemleyebileceğiniz davranışlardır. Bunlardan bir diğeri ise giriş ve çıkışları kontrol etme isteğidir. Çıkış kapısının önünde, bulunduğu odada eşiğin üstünde beklemek ya da yatmak alan hakimiyeti davranışıdır. Çünkü sürülerde giriş ve çıkışları lider köpekler kontrol eder.

Göz temasını uzun süre sürdürme davranışı ise insanlar ve diğer köpekler üstünde kontrol sağlama amacını taşır. Bu davranışın en belirgin özelliği size doğru dönmüş bir beden, dik kulaklar ve size yoğunlaşmış uzun süreli bakışlardır. Bu onlar için, sadece liderlerin yapabileceği baskın bir duruştur.

Beden büyütme ve üste atlama

Dik konumda tutulan bir kuyruk lider olduğunu göstermek için kullandıkları bir beden dilidir. Böylece daha büyük ve güçlü görünürler. Bu davranışa sırt tüylerinin dikleşmesi de eşlik edebilir. Bu davranış genellikle tehdit ifadesidir.

Bebeklik döneminden itibaren başlayan üste atlama davranışı, sevimli göründüğü için sahipleri tarafından onaylanan bir harekete dönüşür. Köpekler büyüdüğünde ise sürekli onaylanan bu hareketi devam ettirir. Ancak üste atlama davranışı da çoğu zaman beden büyütme ve üstünlük kurma çabasıdır. Köpeklerin, diğer köpeklere karşı kullandığı bu liderlik hareketi, patisini ya da başını diğer köpeğin üstüne koymak şeklinde de görülür.

Oyun oynarken sert ve baskın davranışlar

Sizinle oyun oynamak, köpeklerin en sevdiği aktivitelerin başında gelir. Sağlıklı bir iletişim için çok önemlidir. Ancak oyun sırasında görülen sert davranışlar, güçlü pati vuruşları ve diş kullanma gibi hareketler liderlik amacının bir göstergesidir. Bu davranışlar diğer köpeklerle oynarken de agresif tavırlar şeklinde görülebilir.

Tüm bu davranışlar, köpeklerin doğasında var olan kalıplardır. Çoğu zaman sahipleri için bir tehdit değildir ancak bilinçli karşılıklar vermek sağlıklı bir ilişki kurmanıza yardımcı olacaktır. Köpek sahipleri genellikle onları insan davranış kalıplarıyla eğitme eğilimindedir. Ancak kızmak, azarlamak, küsmek, söylenmek, fiziksel ceza vermek gibi insan davranışlarının köpeklerde karşılığı yoktur. Neden o şekilde davrandığınızı anlamayan köpekler size olan saygısını daha fazla kaybedecektir. Bunun sonucu ise liderlik davranışlarını daha fazla göstermek olacaktır. Köpek eğitimi konusunda uzman kişilerin önerilerini araştırmak ya da destek almak, sorunları daha da büyütmeden bilinçli hareket etmenize yardımcı olur.

Bilgi almak için
bizimle iletişime
geçebilirsiniz.